C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Историята на Фолксваген

Публикувано на 01 август 2024 в раздел История.

Фердинанд Порше създава Фолксваген. Десетилетия по-късно компанията Порше купува над 50% акции на Фолксваген. След това пък Фолксваген купува 100% от автомобилния бизнес на  Порше. В крайна сметка се оказва, че Порше притежава Фолксваген, а Фолксваген притежава Порше. Объркващо е, нали? Цялата история е по-долу...

Автомобилният гигант Фолксваген е създаден през 1937 г. като изцяло държавна компания. Известният и произвеждан чак до 2013 г. модел „костенурка“ тогава е разработен от Фердиданд Порше, бъдещ създател на известната марка автомобили Порше. До онзи момент той имал собствена компания на негово име (създадена 1931 г.), но не е произвеждал свои автомобили, а е бил само подизпълнител и консултант при дизайн на такива.

Личната компания на Порше не му е била приоритет. Първият проектиран под негова марка автомобил е модел 64 и е направен през 1939 г. във фабрика в Щутгарт. Колата обаче била произведена само в три броя. Като дизайн, двигател и много от компонентите си той бил много подобен на „констенурката“ и това не било случайно - личната фабрика на Порше била много тясно свързана с по-големия производител Фолксваген. Самият Фердинанд Порше участвал пряко в управлението на държавната компания. Заради войната основният му фокус бил във Фолксваген, която освен автомобили се занимавала и с производство за военни нужди.

След края на Втората световна война Фердинанд Порше изгубил поста си във Фолксваген. Британците поели пълен контрол над управлението и го изгонили. Тогава той започнал да лобира пред френското правителство фабриките на Фолксваген да се преместят във Франция (под формата на компенсации заради войната) и така той да продължи да управлява компанията. Това било много примамливо за френското правителство, но идеята се сблъскала с отпор от назначения управител на Рено. Тогава последният официален собственик Луис Рено бил вкаран в затвора заради колаборация с германците и умрял при неизяснени обстоятелства, а компанията била национализирана, а новият управител на Рено, който бил индустриалец и герой от войната, виждал в преместването на Фолксваген във Франция огромна заплаха за управляваните от него заводи. Така той лобирал от своя страна пред властите и се стигнало до завеждане на дело, от което в крайна сметка осъдили Порше като военопрестъпник заради това, че в заводите на Фолксваген са работили роби. Вкарали го в затвора и с това проектът Фолксваген да стане френска компания умрял, а Федерална република Германия (ФРГ) останали собственици на фабриките, управлявани под временен контрол от британската армия.

Докато баща му е в затвора, синът му Фери Порше решава да разработи и да се опита да произведе собствен автомобил през семейната фирма. Не произвежда нищо, но разработката му все пак била много обещаваща. С това успява да съхрани жива компанията на баща си и тя да остане активна до освобождаването му от затвора през 1947 г. След излизането на Фердинанд на свобода, с вече разработения и готов за производство модел 356, той се залавя за производство, но не в Щутгарт, а в Австрия. Моделът става много успешен и с това се поставя началото на славната компания за производство на спортни автомобили.

През 1949 г. Фердинанд Порше и семейството му се преместват да живеят обратно в Германия и възраждат фабриките в Щутгарт. До края на живота си Фердинанд Порше имал апетит отново да поеме контрол над Фолксваген, защото е чувствал компанията до някаква степен негова. Това обаче вече нямало как да се случи. През ноември 1950 г. се опитал да осъществи контакт с вече немските директори на Фолксваген и да ги накара да направят съвместен бизнес около много популярните „негови“ костенурки, но само няколко седмици по-късно получил сърдечен удар. Не успял да се възстанови и по-късно починал, с което тази идея за колаборация се провалила. Компанията Порше поела в своя собствена посока и връзката с Фолксваген се скъсала напълно.

През 1960 г. наследникът на Фолксваген - правителството на ФРГ - решава да извърши приватизация на компанията и да я предаде в частни ръце. Компанията обаче била „прекалено голяма, за да умре“ и затова политиците решават да измислят специален протекционистки закон, с който държавата да задържи контрол над предприятието и да не позволи то да бъде унищожено от външни сили. Така се гласува специален „Фолксваген закон“, според който наличието на повече от 20% акции имат блокиращ глас над всяко решение, а правителството на Долна Саксония имало гарантирани 20,2% от тях. С това ФРГ реално задържало контролната си роля над предприятието, но го предало за управление при частници. Най-различни фондове инвестирали в компанията и управлението станало шарено.

При тази приватизационна сделка Порше не участват съществено. Първата нова колаборация между компаниите се осъществява чак през 1969 г., когато Фолксваген правят два спортни автомобили с двигатели на Порше. По-късно, през 1976 г. Порше правят два свои модела, в които използват много части произведени от Ауди (собственост на Фолксваген), но като цяло това е относително малка допирна точка между двата производителя на автомобили. Пътищата им се преплитат по-късно по по-особен начин.

В този период през 1972 г. Порше се преструктурира от семейна компания в AG, защото бизнесът нарастнал прекалено много. Опасенията били, че няма да се справят с управлението в тесния семеен кръг. Преструктурирането включвало изпълнителен борд на директори да е от хора извън фамилията, а членовете на фамилията да участват само в контролен борд. Този фирмен дизайн бил изкопиран от Хонда. Несъгласен с това компанията напуска Фердинанд Пиех, който е внук на Фердиданд Порше. Тогава той решава да поеме по собствен път и отива да работи за Ауди.

Пиех прави много успешна кариера и реализира много популярни модели в Ауди - например Quattro и 100. Така бавно, но сигурно се издига до изпълнителен директор на Фолксваген през 1993 г. С това може да се каже, че един наследник на Порше е успял да превземе създадената от дядо му компания, но отвътре. Под негово ръководство чак до 2015 г. Фолксваген се издига още повече, с което става огромният автомобилен гигант, който познаваме и до днес. Но това не е краят на историята. Именно под негов контрол се получава така, че компанията на семейството му Порше дефакто става и формален собственик на Фолксваген. Но как?

През 1993 г., точно когато Пиех поема управлението на Фолксваген, се сформира Европейски Съюз. С това вече обединена Германия трябва да реформира своето законодателство. В частност е засегнат и законът за Фолксваген, който вече не можел да съществува заради изискването за свободно движение на капитали. Германия обаче настоятелно отказвала да го отмени.

Първото дело в Европейският съд срещу Германия заради закона за Фолксваген завършва чак през 2007 г. Решението било въпросният закон да бъде отменен. Междувременно по време на управлението на Пиех съмнително Porsche SE започнали все по-усилено да купуват акции на Фолксваген. Правителството съзирало в това голяма опасност. Когато Европейският съд приключил делото, Porsche SE, собственик на компанията за производство на автомобили Porsche AG, вече притежавали цели 30,9% от акциите на Фолксваген. Германия се притеснявала, че именно те ще пожелаят да станат мажоритарен собственик на Фолксваген със закопуването (вече нужните) само над 50% акции.

Германското правителство тогава се опитало да се изхитри и вместо да отмени, само да промени закона и така само частично да отпусне регулацията, с което да замаже очите на Европейската комисия. Отменили само частта, която гарантира 20,2% от акциите на Долна Саксония, но в същото време задържали регулацията, която дава 20%+ гарантирано вето над всяко решение. С това те имитирали отмяна на протекционизма - уж позволяват Долна Саксония да продаде акции и така да изгуби ветото си, но... тя явно никога нямало да го направи, защото би било много непопулярна мярка.

Европейската комисия разбира се моментално завела ново дело. Междувременно Porsche SE продължили да купуват още и още акции, като до януари 2009 г. достигнали заветните 50,76%. В този момент се оказало така, че ако Европейският съд отсъди, че новият закон трябва да падне, тогава със сигурност е щяло Porsche SE да стане мажоритарен собственик на Фолксваген и да може да се разпорежда по-свободно със съдбата му.

Делото обаче не било леко и се забавило. А Porsche SE трябвало да инвестират огромни суми в закупуването на акциите. Потънали в дългове, които не можели да изплащат и се принудили да поемат по пътя на продажба на своя основен бизнес - за продажба на автомобили, т.е. да продадат Porsche AG. И тук познайте кой е купил компанията... С активно въздействие на Пиех, това били Фолксваген груп! Първоначално купили 49,9%, а по-късно придобили 100% от компанията.

Така се получила една много интересна спойка: компанията-майка на Порше притежавала Фолксваген (макар и блокирана от германското правителство), а Фолксваген притежавали основният бизнес на Порше. Това било, така да се каже, мъртва хватка между двете компании. Те вече не можели да съществуват една без друга!

Това положение продължило до 2013 г., когато Германия била отново принудена от съда да промени закона, така че да отговаря на европейските правила. По-съществено правото на вето с 20% било отменено и така Porsche SE получили пълен контрол над компанията. С това пък дефакто си върнали и контролът над производството на собствените им автомобили.
Ето така наследниците на Фердинанд Порше успели в крайна сметка да върнат контрола над създадената от него компания.

Бонус факт: в град Вратиславице над Ниш в родният дом на Фердинанд Порше, който станал собственост на Шкода, през 2011 г. е създадена експозиция на коли на компанията. След двугодишни протести на оцелели от Холокоста, от местният общински съвет са принудени през 2013 г. да поставят на улицата табелки, в които да се упомене, че Фердинанд Порше е бил член на нацистката партия и член на СС. Това ядосва собствениците на Порше и те изтеглят автомобилите от музея. Той продължава да съществува и до днес, но в доста по-скромен вид.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*